Vereniging voor Beleidsonderzoek
 

Aanscherpen veiligheidsbeleid sluisafmetingen provincie Flevoland

05 aprMobiliteit en transportPanteia onderzocht in opdracht van de provincie Flevoland de maatschappelijke en economische impact van een beperking van de schutlengte van sluizen.

De sluizen in Flevoland worden gebruikt door schepen die precies, op de centimeter, passen in de sluizen. Dit brengt een verhoogd risico mee op aanvaringen tussen schepen en de sluis of brug over de sluis. De gevolgen van een aanvaring kunnen verstrekkend zijn: een langdurige stremming van het weg- en vaarverkeer. Daarom wil de provincie Flevoland de veiligheid verbeteren door de minder grote schepen toe te laten in de sluizen, conform de Richtlijnen Vaarwegen 2017 van Rijkswaterstaat. Toch voorzien de grote schepen in een behoefte: ze kunnen tegen lagere kosten lading brengen naar opdrachtgevers in de provincie.

Panteia onderzocht in opdracht van de provincie Flevoland de maatschappelijke en economische impact van een beperking van de schutlengte. Gekeken is naar nautische veiligheid, extra transportkosten voor het bedrijfsleven, een mogelijke modal shift naar het wegvervoer (en bijbehorende veiligheidsrisico’s) en het effect op het klimaat (broeikasgassen en luchtvervuiling).

Meer informatie


VBO lid: Panteia


Terug
Copyright © 2012 Alle rechten voorbehouden
Volg ons ook op Linkedin: linkedin